Jump to content

"Doctorul" Andrei Vasile a condus Oţelul timp de 32 ani!


dcp100168

Recommended Posts

"Doctorul" Andrei Vasile a condus Oţelul timp de 32 ani!

Poate vă întrebaţi cine este Andrei Vasile zis „Doctorul” şi cum de a condus el clubul Oţelul vreme de 32 ani. Ei bine, chiar aşa este, „Doctorul” a condus la propriu echipa de la Dunăre mai bine de trei decenii şi nu a fost nici preşedinte de club, nici antrenor. Andrei Vasile a fost şoferul clubului. Pentru că era foarte priceput în meseria de şofer, dar şi în cea de mecanic, jucătorii şi colegii de la Oţelul l-au poreclit „Doctorul”.

În anul 1965, Andrei Vasile se angaja la Combinatul Siderurgic Galaţi pe post de şofer. Trei ani mai târziu, în 1968, Sindicatul îl recomandă pentru postul de şofer al proaspetei echipe de fotbal a combinatului. „M-au chemat la Sindicat şi mi-au spus că voi fi şofer la echipa de fotbal pentru că aveam experienţă şi aveau încredere în mine. Am semnat actele şi am ajuns la club. Aici i-am cunoscut pe Ciobanu Mihai, Ion Ionică, Stoleru Mihai sau pe regretatul Podeţ”, îşi aminteşte „Doctorul”.

S-a „măsurat” cu Rui Baros de la Juventus

Nea Andrei Vasile rememorează cu plăcere vremurile când era şoferul Oţelului. Cei din conducerea combinatului, cum ar fi Sandu Florentin, îl întrebau mereu dacă e bună maşina pe care o conducea. „Când venea la stadion, d-l director Sandu Florentin mă întreba dacă e bun autocarul. Dacă îi spuneam că are probleme, se cumpăra altul imediat. Erau foarte atenţi cu siguranţa echipei”, ne-a declarat Andrei Vasile.

În cantonamente a mers deseori la hotelul BTT de la Câmpulung Moldovenesc, unde se pregătea echipa. Participa şi el la meciurile de pregătire, după ce se asigura că autocarul este pus la punct.

Cel mai frumos moment din perioada în care a fost şofer l-a reprezentat momentul în care Oţelul a jucat în Cupa Uefa, cu Juventus Torino, pe 7 septembrie 1988, scor 1-0. „A fost fantastic în acea zi. Lume multă la stadion. Toţi cei de la club am primit câte un costum cu emblema echipei, ca să dăm bine la televizor. Când se apropia începutul partidei, băieţii, în glumă, mi-au spus să mă pun lângă Rui Baros de la Juventus, să văd dacă sunt mai înalt decât el. Amândoi eram mici de înălţime. M-am dus lângă el şi m-am măsurat. Eram cu 1 sau 2 cm mai înalt”, spune, râzând, „Doctorul”.

Marele său regret rămâne faptul că la returul din Torino nu a fost luat şi el în deplasare. Cei de la Partidul Comunist Român, care s-au ocupat de organizare, au hotărât ca el să meargă doar până la Bucureşti, unde a aşteptat întoarcerea echipei pentru a o aduce înapoi la Galaţi.

Despre Oţelul de ieri şi cel de astăzi

La cei 75 ani ai săi, nea Andrei Vasile priveşte cu admiraţie către fostele glorii ale Oţelului, alături de care a muncit 32 ani. „Cel mai bun preşedinte al clubului, din punctul meu de vedere, a fost MM Stoica. Era foarte ambiţios şi serios. Marius Stan era prea cuminte. Dintre antrenorii pe care i-am apucat eu, Cornel Dinu rămâne pe primul loc, după care urmează regretatul Costică Rădulescu şi Vasile Simionaş. La jucători consider că cel mai bun rămâne Mario Agiu, un excelent fundaş”, ne-a declarat Andrei Vasile.

Echipa de astăzi o vede slabă, fără valori. Speră să rămână în prima ligă, cu toate că e un obiectiv dificil. L-am întrebat pe „Doctor” ce îşi aminteşte din ultima zi ca şofer la Oţelul. „A fost frumos. Am dat o masă la toţi băieţii, ca de bun-rămas. Mi-a plăcut ce a spus Călugăru despre mine atunci. A zis: „Doctoru ne-a dus cu maşina peste 30 ani şi nu a greşit niciodată, nu ne-a pus viaţa în pericol”... Pentru mine a însemnat mult asta”, a spus Andrei Vasile.

Am încheiat discuţia cu „Doctorul” spunându-i să transmită un mesaj către echipa Oţelul. Acesta a fost scurt: „Fortza Oţelul!”.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.