Sari la conținut

Galațiul are sute de balcoane construite ilegal


dcp100168

Postare recomandata

Constructie cu cantec

* Deoarece au construit doua balcoane fara sa aiba avizele necesare din partea Primariei Galati, locatarii care le-au ridicat au fost somati de catre comisia de urbanism din cadrul Consiliului Local sa le darame.

Legea e facuta pentru a nu fi respectata, acest lucru l-au pus in practica doua familii de locatari ai blocului R3 de pe strada Iasomiei, care si-au construit fiecare cate un balcon fara sa aiba autorizatiile necesare din partea Primariei Galati. Acest lucru a iesit la iveala cand membrii comisiei de urbanism au facut verificari la fata locului, dupa ce unul dintre cei doi locatari le-a solicitat aprobarea pentru construirea unui balcon tronsonal, care ar fi trebuit sa se “intinda” de la parter si pana la ultimul etaj. Practic, desi persoana care a cerut aprobarea pentru ridicarea constructiei le-a spus consilierilor ca toti locatarii si-au dat acordul pentru executarea lucrarilor, lucrurile stateau altfel la fata locului. Practic, balcoanele de la parter si de la etajul unu fusera construite, dar nu toti locatarii semnasera ca sunt de acord. Deoarece familiile au construit balcoanele fara sa obtina avizele din partea Primariei, “uitand” sa le spuna acest “mic” amanunt membrilor comisiei de urbanism, acestea vor fi nevoite sa darame ce au construit. In urma constatarilor facute la fata locului, membrii comisiei de urbanism le-au comunicat celor doua familii ca vor trebui sa-si demoleze balcoanele, nefiind exclus ca acestea sa primeasca si o amenda pentru ca au construit fara sa respecte legea. Desi legea trebuie respectata, trebuie spus ca cele doua familii au incercat in ultimii aproape doi ani sa obtina aprobare din partea Primariei Galati, unde au depus actele necesare. Demersul lor a fost insa fara succes, deoarece li s-au cerut pe parcurs noi acte si nu au reusit sa obtina unda verde pentru construirea balcoanelor.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=8

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 3 weeks later...

Se prea poate ca in cele 2 cazuri, sa fi fost cerute autorizatii, primarul sa nu le fi dat raspuns si astfel sa fi existat acceptare tacita. Oricum ar fi insa, Primaria nu trebuie sa ceara daramarea balcoanelor fara autorizatie, ci trebuie sa dispuna acest act. Cine naiba altcineva ar putea sa faca acest lucru, daca nu Primaria? Protectia plantelor? City Managerul ? :d

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nici vorba de aprobare tacita. In articol se spune clar ca cei care au construit nu aveau acordul celor care tb sa fie de acord, iar atunci cand au incercat sa obtina de la Primarie autorizatie, le-au fost solicitate acte in plus fata de ceea ce au depus ei. Deci, nici poveste de acord tacit.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 4 months later...

Primăria "vânează" balcoanele de la parterul blocurilor

Cum în ultima perioadă cei ce locuiesc la parterul blocurilor şi s-au zbătut pentru a-şi construi balcoane primesc vizita, mai mult sau mai puţin plăcută, a reprezentanţilor Primăriei, care îi întreabă dacă au sau nu autorizaţie pentru construcţia întreprinsă, edilul şef Dumitru Nicolea spune că toţi cei ce au astfel de balcoane trebuie să se aştepte la astfel de vizite. Edilul şef spune că, deşi mulţi şi-au făcut încă de la Revoluţie balcoane la parter, noua legislaţie îi obligă pe reprezentanţii Primăriei să meargă în control pentru a verifica legalitatea construcţiei, chiar şi veche de peste 15 ani de zile, şi asta nu pentru că Primăria nu ar mai avea o bază de date cu cei ce au cerut astfel de autorizaţii. "Nu era legislaţia foarte clară acum câţiva ani. Nu pot să spun că Primăria are sau nu are o evidenţă a celor ce au astfel de construcţii, noi avem evidenţa la toate. Din păcate, cei care şi-au făcut în ultimii ani balcoane la parter au mers şi merg încă pe următoarea idee: l-am făcut şi după aia mă duc să mă bage în legalitate la Primărie, iar la băgatul în legalitate e o chestiune destul de complicată. Vreau să vă mai spun o chestiune. Legea zice aşa: la orice autorizaţie de construcţie pentru ceva, persoana este obligată să cheme la recepţie persoana ce i-a autorizat construcţia şi probabil mai mulţi au probleme că nu s-a făcut recepţia. La toată lumea va veni controlul, nu numai la unii, şi vom face şi o centralizare a acestor date în acest an", a spus Dumitru Nicolae.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=8

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 4 months later...

O confirmare a faptului ca Dumitru Nicolae este un "obosit moral" care se ocupa de chestii fara nici o finalitate

in domeniul modernizarii orasului. Pe el "il freaca grija "permanent de respectarea legislatiei, mai ales ca acest lucru este aproape imposibil din cauza vitezei cu care se schimba reglementarile , si a lentorii din sistemul extrabirocratic.

Toti sunt justitiari, toti vor sa dea amenzi , ca sa ia spaga de la cei care nu le platesc ,dar la treaba serioasa nu se prea inhama.

Ce lasa Dumitru Nicolae in urma lui? A schimbat cu ceva fata orasului? Doar discutii sterile, dispute de provincie, si vizite de lucru pedestre ca pe vremea lui Ceausescu.

Nu poti in nici un caz sa vizezi modernitatea folosind in posturi cheie din administratia locala "fosile" , adica oameni cu mentalitati depasite de vremuri.

In timp ce tineri valorosi , scoliti, pleaca in strainatate ca sa nu ajunga barmani,shaormisti sau agenti comerciali cu studii superioare in tara.

Singurii care au oarecari sanse sunt cei care au parinti in "aparat" , caci posturile se obtin pe critetiul descendentei genealogice.

Iti vine din ce in ce mai des sa canti refrenul ala cu "Suparat , sunt Doamne , suparat...."

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

exemplu:

familia X inchide balconul, si-l zideste putin in exteriorul blocului.familia y cumpara apartamentul (evident, cu balconul in starea actuala) . vecinii de deasupra (nu conteaza motivele) fac sesizare la Inspectoratul in Constructii, care fine si amendeaza familia y, si dispune intrarea in legalitate.

ce e de facut :twisted:

varianta mea de raspuns - aruncam in aer blocul cu vecini turnatori.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

varianta mea: noii proprietari trebuie sa cunoasca toate aspectele legale la achizitionarea locuintei. in cazul in care accepta situatia cadastrala a apartamentului, isi asuma toate responsabilitatile.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 years later...

Construcţiile fără autorizaţie nu vor mai putea intra în legalitate din 2012

În premieră, la recenta şedinţă a Consiliului Local, aleşii locali au spus „Nu” extinderii unui apartament de bloc de pe strada Siderurgiştilor, pentru amenajarea unui sediu de firmă. Deşi unii consilieri s-au temut că firma care a depus acest Plan Urbanistic de Detaliu ar putea da în judecată legislativul local, votul a rămas negativ. Opinia generală a pornit de la Comisia de Urbanism a CL, condusă de viceprimarul PSD Nicuşor Ciumacenco, care a votat în majoritate pentru respingerea acestei extinderi. Precizăm că nu era vorba de o intrare în legalitate! Acesta este însă, numai începutul. Din 2012 regulile de urbanism vor deveni şi mai dure!

Ultima strigare pentru balcoane la parter de bloc

Gălăţenii care şi-au construit balcoane la parterul blocurilor şi au obţinut ulterior certificat de urbanism nu mai pot obţine intrarea în legalitate a construcţiilor decât până la finele acestui an. La propunerea fostului arhitect-şef al municipiului, Florentina Iugan Consiliul Local a stabilit o serie de reguli urbanistice clare prin care a reglementat extinderile la parter de bloc, pe terenul Primăriei, făcute fără autorizaţie. În momentul de faţă, ultimele 40-50 de dosare care vizează astfel de intrări în legalitate se află pe masa Comisiei de Urbanism a CL. Pe 31 decembrie 2011 cine nu a obţinut actele necesare pentru balcon, se poate gândi la demolare. Din 2012 situaţia devine şi mai restrictivă.

„Moral şi corect”

De la 1 ianuarie 2012 este interzisă orice formă de intrare în legalitate indiferent de regimul juridic al terenului, că e proprietate publică sau privată. Măsura a fost impusă prin Ordonanţă de Guvern. Viceprimarul Nicuşor Ciumacenco, şef peste urbanism în CL spune că măsura este oarecum extremă, dar necesită şi o respectare a termenelor pentru actele de urbanism necesare: „Mi se pare o măsură foarte dură, dar corectă, pentru că fiecare trebuie să construim după anumite reguli şi criterii. Mi se pare un act de inconştienţă să te apuci să investeşti miliarde de lei într-o construcţie fără autorizaţie, un risc imens. Eu nu aş face aşa ceva”, ne-a declarat viceprimarul.

„E nevoie de simplificări!”

În opinia preşedintelui Comisiei de Urbanism, regulile impuse de Guvern nu vor putea funcţiona decât în contextul în care şi Primăria va reuşi să clarifice şi simplifice lucrurile la urbanism. „Dacă oamenii vor sta luni de zile, un an sau un an jumate să obţină o autorizaţie de construire, atunci vor începe să construiască indiferent de riscuri. Sunt unii care au răbdare şi obţin autorizaţia şi alţii care, de multe ori sunt învăţaţi chiar de funcţionari din Primărie să înceapă să construiască fără acte, şi nu e corect! Într-o ţară civilizată ca Franţa sau Italia, unde regulile sunt cele mai dure, aşa ceva nu s-ar putea întâmpla. Noua arhitectă şefă, Teodora Voicilă, a preluat munca fostei arhitecte Iugan, şi sper că într-un timp relativ scurt vom reuşi să mai normalizăm lucrurile. E un domeniu în care mai sunt necesare multe schimbări, dar cred că vom reuşi să schimbăm faţa instituţiei arhitectului şef şi lucrurile să meargă bine. Oricum, faţă de ce era în 2008 când m-am lovit prima dată de urbanism, categoric lucrurile sunt mult mai bine aşezate. Pe de altă parte recunosc că sunt situaţii în care oamenii sunt duşi aproape de disperare cu cea autorizaţie”, ne-a declarat viceprimarul Nicuşor Ciumacenco.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 5 years later...

Galațiul are sute de balcoane construite ilegal

Lucrările sunt de-a dreptul hidoase, improvizate, cu dimensiuni şi forme diferite, din materiale reciclate. Construcţiile care sluţesc blocurile au fost făcute fără avize legale, iar autorităţile locale nu au, cel puţin deocamdată, niciun plan structurat pentru a rezolva situaţia.

Oraş odinioară muncitoresc, adică plin de meşteri şi de „surse” de materiale ieftine, luate pe sub mână de pe platformele industriale, Galaţiul au reuşit între timp „performanţa” de a crea un nou stil arhitectural, ce pare să-i sfideze chiar şi pe nonconformişti precum Gaudi şi Gehry: balcoanele agăţate (la propriu), absolut la întâmplare, pe faţadele blocurilor.

La o primă evaluare făcută de reporterii Adevărul ( o statitică oficală nu există, deşi este promisă de Primărie de cel puţin zece ani), în Galaţi există în acest moment peste 200 de scări de bloc la care s-a construit, fără a exista vreo autorizaţie, cel puţin un balcon suspendat, care face ca imobilul să semene cu un adevărat ghetou.

„Paradisul” balcoanelor atârnate

Cartierul gălăţean Micro 38, aflat în partea de nord a urbei, este una dintre zonele cu cele mai mari probleme din acest punct de vedere. Aici sunt circa 50 de scări de bloc cu balcoane atârnate, iar autorităţile n-au luat nicio măsură, deşi unele dintre coteţele din tablă şi lemn, ce par puse cu praştia pe faţadele imobilelor, sunt acolo de mai bine de două decenii.

De altfel, Primăria Galaţi recunoaşte că există o problemă, însă că, deocamdată, se află la faza constatării că ceea ce s-a făcut este ilegal. „O bună parte dintre lucrările de extindere nu aveau autorizaţii de extindere. Au existat solicitari pentru autorizaţii, însă ele nu au fost date”, ne-a informat biroul de presă de la Primăria Galaţi.

Doar Poliţia locală (instituţie responsabilă, prin statutul ei, de respectarea legislaţiei în domeniul construcţiilor) mai dă „balconarilor”, din când în când, câte o amendă, totul se desfăşoară cumva haotic, fără prea multă convingere şi fără să existe un plan clar, etapizat şi ferm, pentru a rezolva lucrurile.

Până când autorităţile locale se vor decide ce-i de făcut, nu putem decât să „admirăm” priveliştea. Bunăoară, în Micro 38 este la modă balconul  atârnat, soluţiile tehnice alese de proprietarii acestora fiind pe cât de hidoase, pe atât de periculoase. Şi pentru că noi nu ne pricepem la construcţii, am apelat la inginerul Mihai Popa, care ne-a explicat cum stau lucrurile.

„Dacă vă uitaţi atent, veţi vedea că la baza balcoanelor aplicate pe faţadele blocurilor - care n-au avut aşa ceva din proiect - se află nişte bare metalice. Seamănă cu suporturile pentru aparatele de aer condiţionat. Ei bine, aceste bare au fost montate prin străpungerea peretului exterior, ele fiind apoi fixate în interior, prin sudarea unui opritor metalic”, ne explică inginerul. 

Pare ingenios, însă nu există nici cel mai mic calcul de rezistenţă. Unele balcoane au dimensiuni mari, ceea ce face ca lungimea suporţilor să depăşească doi metri, aşa că apar complicaţii legate de stabilitatea coşmeliei, dar şi a clădirii.

„Nimeni nu ştie ce rezistenţă la forfecare au suporţii. Se pot rupe oricând, chisr şi fără un cutremur, provocând o catastrofă. Nimeni nu ştie nici ce presiune se exercită asupra faţadei. Aceste suporturi pot juca rol de pârghii, iar dacă balcoanele improvizate sunt grele se poate ajunge la smulgerea faţadei, pur şi simplu”, ne-a mai spus inginerul Mihai Popa.

Balcoane „cu picioroange”

Un alt model de improvizaţie este balconul „cu picioroange”, care este specific mai ales cartierului Micro 39, însă poate fi întâlnit în mai toate zonele oraşului, inclusiv în zona ultracentrală. Construcţia este specifică etajului 1, uneori chiar doi, căci presupune înfigerea în pământ a patru piloni metalici, pe care se sprijină ulterior un soi de coteţ-terasă de mari dimensiuni.

„Aici nu sunt probleme la fel de mari de rezistenţă, însă aspectul urban este iremediabil distrus de aceste încropeli. Nu mai spun că şi locatarii apartamentelor de dedubt au toate motivele să fie nemulţumiţi, căci li se obturează lumina naturală. Primăria ar trebui să ia măsuri”, este de părere inginerul Popa.

Cât îi priveşte pe proprietarii apartamentelor extinse ilegal în văzduh, dialogul este în majoritatea cazurilor imposibil. În momentul în care am început să fotografiem balcoanele, un potop de înjurături şi de resturi menajere s-au abătut asupra noastră. Cât despre o discuţie civilizată despre existenţa avizelor legale, dar şi despre riscurile la care se supun proprietarii balcoanelor improvizate, nici măcar nu a putut fi vorbă.

Măsuri pe hârtie

Mai trebuie spus şi că amploarea fenomenului nu este neapărat o necunoscută pentru autorităţile de la Galaţi. În urmă cu patru ani, primarul Marius Stan organiza o acţiune de inventariere a tuturor construcţiilor ilegale din Galaţi (balcoane, garaje, chioşcuri), însă numai în privinţa garajelor s-a trecut la acţiune, restul coteţelor rămânând pe poziţii.

De asemenea, în urmă cu opt ani (în 2009), în mandatul primarului Dumitru Nicolae, Inspecţia în Construcţii Galaţi transmitea Consiliului Local un soi de avertisment legat de explozia fenomenului balcoanelor „spânzurate” de blocuri, însă autorităţile au lăsat lucrurile nerezolvate.

adevarul.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 years later...

Ce va face Primăria cu balcoanele construite abuziv

Potrivit primarului Ionuţ Pucheanu, în câteva luni ar putea ajunge pe masa consilierilor locali un proiect de hotărâre care să decidă soarta balcoanelor construite abuziv. Deocamdată, însă, autorităţile nu au reuşit să ajună la un punct de vedere comun: "Avem aproape un an şi nu reuşim să ajungem la un numitor comun între partea morală, partea legală, logică şi estetică. E o întreagă discuţie. Vă spun sincer, cu riscul de a mă antepronunţa: nu văd o problemă ca aceia care şi-au construit balcon, dar care au respectat linia blocului, n-au ieşit nici mai în afară, nu s-au dus nici mai înăuntru, au respectat aliniamentul balcoanelor de sus, să intre în legalitate. E neşansa omului de a avea locuinţă la parter, fără balcon. Mai avem şi oameni care şi-au construit un "balconaş" care ocupă fosta grădină a blocului! Ei, acolo avem o problemă cât casa! Şi, da, oamenii aceia vor trebui să răspundă cumva, iar problemele lor vor fi cât casa", a declarat, în emisiunea "Cetăţeanul X" de la ProFM LiderFM, primarul Ionuţ Pucheanu.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 weeks later...

Ghiveci arhitectonic în Micro 40. Balcoane care sfidează gravitaţia

Pentru un ghid care ar vrea să explice cu exemple concrete ce înseamnă estetica urâtului, Micro 40, cu a sa abundenţă de betoane, bălării şi mizerie, reprezintă materialul perfect de studiu. Nimic nu pare la locul lui în perimetrul delimitat de bulevardele Traian Vuia, Henri Coandă, George Coşbuc şi Milcov. În ciuda animaţiei pe care o găseşti printre blocuri în aproape fiecare moment la zilei, prea puţine schimbări în bine au avut loc cu adevărat aici de-a lungul timpului.

Cu fiecare ocazie în care am mers în Micro 40, am rămas uimiţi de un cu totul alt aspect specific locului. Uneori au fost zecile de sârme întinse în grădini, la ferestre sau între pereţii blocurilor şi copaci, pe care se uscau în public rufe, începând de la geci şi până la chiloţi şi sutiene. Alteori au fost buruienile luxuriante care ascundeau privirilor apartamentele de la parter de bloc şi pungile cu gunoi împrăştiat pe alei şi în grădini. A venit acum rândul să rămânem perplecşi în faţa invaziei de balcoane construite şi susţinute în cele mai neobişnuite moduri cu putinţă. Zecile de construcţii pocite şi improvizate pe faţadele blocurilor, unele dintre ele existente de ani de zile, ne fac să ne întrebăm ce relevanţă mai au autorizaţiile cerute de lege în această junglă urbană.
Micro 40 este celebru nu doar pentru scandalurile şi bătăuşii de aici, ci şi pentru cutiile de chibrituri pe care unii le numesc locuienţe. Cu doar câţiva metri pătraţi în interior, nu este de mirare că mulţi proprietari au decis să-şi extindă apartamentele cu balcoane. Problema este că fiecare a făcut-o aşa cum l-a dus capul şi, mai ales, cu ce a avut la îndemână. A rezultat astfel un ghiveci de cutii de tablă sau cimentuite, sprijinite pe bucăţi de cornier sau nesusţinute aparent de nimic, care sluţesc şi mai mult blocurile şi aşa urâte. Multe dintre aceste balcoane nu doar că nu ţin cont de legile date de om, dar par să sfideze şi legile universale, din moment ce te aştepţi să se dărâme din clipă în clipă sub forţa gravitaţiei.

Ar fi totuşi nedrept să limităm moda balcoanelor improvizate doar la Micro 40. În multe alte cartiere din oraş, unele dintre acestea cu pretenţii de zone selecte, gălăţenii au considerat că a fi proprietar îţi dă dreptul nu doar să spargi câţi pereţi vrei tu în interiorul locuinţei, ci îţi permite să te extinzi, atât cât se poate, şi în afara apartamentului. Vorba aceea: meserie multă, civilizaţie puţină.

Gunoaie aruncate la voia întâmplării

Degeaba tomberoanele din Micro 40 sunt goale, dacă lumea preferă să arunce pungile cu gunoi pe lângă. Alţii nici măcar nu se mai obosesc să mai ducă resturile menajere până în punctele de colectare, ci le aruncă direct pe alei sau în iarbă. Bineînţeles, descompuse sub efectul caniculei, resturile de alimente emană un miros greu de suportat, dar şi anevoie de ignorat. Astfel, în mai multe zone din cartier duhneşte ca la groapa de gunoi.

Bălării crescute ca-n codru

În ultimii ani, odată cu venirea sezonului cald, autorităţile gălăţene pierd negreşit lupta cu buruienile care năpădesc oraşul. Nici în Micro 40 lucrurile nu stau altfel, aşa cum se vede la tot pasul. Deşi mai sunt doar câteva zile până în luna august, bălăriile cresc nestingherite pe marginea aleilor dintre blocuri. Totuşi, câteva echipe de muncitori dotate cu motocoase începuseră să taie vegetaţia sălbatică, săptămâna trecută, în câteva zone de la periferia cartierului.

Când uscătorul se mută în grădină

Nu ştim dacă în Micro 40 rufele se spală în public, dar ceea ce putem spune cu siguranţă este că hainele spălate se usucă în public. Din lipsa spaţiului din apartamentele înghesuite, dar, în egală măsură, şi din lipsa decenţei, mulţi aleg această metodă de mahala. Bineînţeles, obiceiul poate fi sancţionat de poliţişti, însă această metodă, dacă a fost totuşi aplicată, nu pare deosebit de eficientă în acest cartier.

Parcările dintre blocuri nu fac faţă

Cele câteva parcări mai mari din Micro 40 sunt insuficiente pentru sutele de maşini existente aici. În ciuda garajelor dintre blocuri, mulţi locuitori din cartier sunt nevoiţi să parcheze pe trotuare şi, uneori, pe spaţiile verzi, lucru care le poate aduce amenzi. Nu de puţine ori, trebuie să dai dovadă de un strop de imaginaţie şi de ceva mai multă îndrăzneală pentru a găsi un loc unde să-ţi laşi maşina. De asemenea, cu ceva ghinion te poţi trezi şi cu maşina blocată de celelate autoturisme lăsate în apropiere.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 year later...

Ce se întâmplă cu extinderile neautorizate de la parter de bloc. Procedură aflată în dezbatere publică

Procedura de reglementare a unor construcții executate fără autorizație de construire a fost lansată în dezbatere publică de Primăria municipiului Galați. Sunt vizate extinderile apartamentelor sau ale unor spații cu altă destinație, aflate la parterul blocurilor, edificate anterior datei de 1 ianuarie 2018. Propunerile, sugestiile sau opiniile cu valoare de recomandare ale persoanelor interesate, pot fi transmise până pe 22 februarie 2021 pe adresa comunicare@primariagalati.ro sau prin poştă, la Registratura Generală din strada Domnească nr. 54.

"Vă spun sincer, cu riscul de a mă antepronunţa: nu văd o problemă ca aceia care şi-au construit balcon, dar care au respectat linia blocului, n-au ieşit nici mai în afară, nu s-au dus nici mai înăuntru, au respectat aliniamentul balcoanelor de sus, să intre în legalitate. E neşansa omului de a avea locuinţă la parter, fără balcon. Mai avem şi oameni care şi-au construit un "balconaş" care ocupă fosta grădină a blocului! Ei, acolo avem o problemă cât casa! Şi, da, oamenii aceia vor trebui să răspundă cumva, iar problemele lor vor fi cât casa", declara primarul Ionuţ Pucheanu, în iunie 2017, după cum aţi putut citi în "Viaţa liberă".

La distanţă de aproape patru ani, municipalitatea a lansat în consultare publică o procedură prin care vrea să reglementeze existența și ocuparea domeniului privat al oraşului de anumite construcții. Este vorba, conform documentelor, despre "extinderi ale unor spații de locuit/ spații cu altă destinație decât cea de locuință, realizate fie prin procedura schimbării de destinație, fie din construcția inițială, aflate la parterul blocurilor, pentru care execuția lucrărilor de construire s-a realizat fără autorizație de construire, iar împlinirea termenul de prescripţie (doi ani de la data edificării) nu mai permite aplicarea sancțiunilor".

Procedura se bazează pe prevederile Legii 50/1991, prin care "se acordă posibilitatea înscrierii dreptului de proprietate asupra construcțiilor, executate fără autorizație de construire, sau cu nerespectarea acesteia, în cartea funciară, pe baza unui certificat/ adeverință de atestare".

Condiţii necesare

Procedura stabileşte condițiile necesare pentru reglementarea construcțiilor, extinderi ale unor spații de locuit/ spații comerciale, aflate la parterul blocurilor. "Suprafața construită a extinderii să fie în limita proiecției balconului de la etajul superior, construite cu autorizație de construire, împreună cu întregul condominiu, plus un maxim de 50 la sută din suprafața acestuia", se precizează.

De asemenea se vor verifica încadrarea în reglementările urbanistice valabile pentru zona de amplasament, respectarea exigențelor minimale, a normelor de igienă și sănătate, dar şi dacă sunt asigurate condiții de acces la drumul public, accesul mașinilor de intervenție şi posibilitatea racordării la rețelele publice edilitare. "Prezenta procedură de reglementare nu se aplică extinderilor edificate în zone protejate istorice sau naturale. Construcțiile care nu se încadrează în condițiile precizate de regulament se vor desființa", scrie negru pe alb în document.

Tocmai de aceea, înainte de a solicita clarificarea regimului juridic al terenului ocupat de extindere, proprietarii construcțiilor edificate fără autorizație vor solicita Instituției Arhitect Șef din cadrul Primăriei eliberarea unei adrese din care să rezulte eventuala încadrare a construcției în discuție, în prevederile regulamentelor locale de urbanism.

Etapele reglementării

Proprietarii construcţiilor care îndeplinesc condiţiile prevăzute de procedură vor solicita în scris Primăriei clarificarea regimului juridic al terenului pe care este edificată extinderea în cauză și acordarea unui drept de folosință, cu titlu oneros, asupra terenului ocupat de construcția respectivă. Acordarea acestui drept se va face prin contract de superficie, pe o durată de 25 de ani. La împlinirea termenului, dreptul de superficie poate fi reînnoit. Titularul dreptului de superficie va plăti trimestrial un tarif stabilit prin decizia Consiliului Local, exprimat în formula lei/mp/lună, ținând seama de destinația construcției.

Apoi, deţinătorul extinderii va solicita eliberarea adeverinței privind edificarea construcției, în vederea înscrierii dreptului de proprietate în cartea funciară. Taxa pentru emiterea adeverinței este de 200 de lei cu TVA.

Fireşte acestea sunt doar nişte propuneri aflate în dezbatere publică. Varianta finală a procedurii  va fi supusă aprobării aleşilor locali, care îi pot aduce modificări.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 months later...

Regulamentul balcoanelor din Galaţi: Ori intră în legalitate şi sunt taxate, ori se dărâmă bacoanele extinse ilegal

Consiliul Local Galaţi a adoptat, în şedinţa din data de 15 aprilie 2021, procedura privind reglementarea unor construcţii executate fără autorizaţie de construire precum şi tarifele datorate de proprietarii construcţiilor executate fără autorizaţie. Sunt vizate în special extinderile de la parterul blocurilor.
Mai exact, este vorba despre o procedură prin care Municipiul Galaţi reglementează existenţa şi ocuparea domeniului privat al unităţii administrativ-teritoriale, de anumite construcţii, extinderi ale unor spaţii de locuit/spaţii cu altă destinaţie decât cea de locuinţă, realizate fie prin procedura schimbării de destinaţie, fie din construcţia iniţială, aflate la parterul blocurilor, pentru care execuţia lucrărilor de construire s-a realizat fără autorizaţie de construire, iar împlinirea termenului de prescripţie prevăzute la art. 31, din legea 50/1991, privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, nu mai permite aplicarea sancţiunilor.

Condiţiile necesare intrării în legalitate

Condiţiile necesare pentru reglementarea construcţiilor, extinderi ale unor spaţii de locuit/spaţii comerciale, aflate la parterul blocurilor sunt următoarele:
1. Încadrarea în reglementările urbanistice valabile pentru zona de amplasament (conform documentaţiilor de urbanism, al Regulamentului Local de urbanism al PUG/PUZ sau din Regulamentul General de Urbanism, după caz);
2. Suprafaţa construită a extinderii trebuie să fie în limita proiecţiei balconului de la etajul superior, construit cu Autorizaţie de Construire, împreună cu întregul condominiu. Prin excepţie, se permite ca suprafaţa construită a extinderii să fie cu maxim 50% mai mare faţă de suprafaţa balconului de la etajul I;
3. Asigurarea condiţiilor de echipare edilitară, circulaţii şi accese: sunt asigurate condiţii de acces la drumul public, accesul maşinilor de intervenţie, există posibilitatea racordării la reţelele publice de echipare edilitară existente;
4. Respectarea exigenţelor minimale, a normelor de igienă şi sănătate, prevăzute de legislaţia în vigoare;
Acest regulament nu se aplică extinderilor edificate în zone protejate istorice sau naturale.

Proprietarii vor încheia cu Primăria un contract de superficie pe 25 de ani

Proprietarii construcţiilor, care îndeplinesc condiţiile expuse mai sus, vor solicita în scris Primăriei Galaţi clarificarea regimului juridic al terenului pe care este edificată construcţia în cauză şi acordarea unui drept de folosinţă, cu titlu oneros, asupra terenului ocupat de construcţia respectivă.
Serviciile de specialitate din cadrul Direcţiei Patrimoniu vor verifica regimul juridic al terenului solicitat pentru constituirea dreptului de folosinţă, cu titlu oneros şi vor obţine, acolo unde este cazul, încadrarea acestuia în proprietatea privată a Municipiului Galaţi.
Constituirea dreptului de folosinţă, cu titlul oneros, asupra terenului ocupat de construcţia - extindere, care îndeplineşte condiţiile impuse, se face prin contract de superficie. Dreptul de superficie se constituie pe o durată de 25 de ani. La împlinirea termenului, dreptul de superficie poate fi reînnoit.
Titularul dreptului de superficie datorează, sub forma de rate trimestriale, o sumă egală cu tariful aprobat prin hotărâre de consiliu local, exprimat în formula lei/mp/lună, ţinând seama de destinaţia construcţiei.
Tariful datorat de proprietarii construcţiilor executate fără autorizaţie de construire, în vederea constituirii dreptului de superficie cu titlul oneros, la valoarea chiriilor, actualizate, percepute pentru terenurile ocupate de construcţii, în conformitate cu art. 3, al HCL nr. 762/2017.

Cum vor fi sancţionaţi proprietarii care nu intră în legalitate

Pentru lipsa de folosinţă asupra terenului ocupat de construcţiile vizate de această procedură, Primăria Galaţi va calcula şi percepe o sumă, cu titlul de prejudiciu, egală cu contravaloarea tarifelor, calculate pe 3 ani, la care se pot adăuga dobânzi penalizatoare.
Construcţiile care nu se încadrează în condiţiile precizate de regulament se vor desfiinţa.

monitoruldegalati.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Municipalitatea a decis: Extinderile ilegale rămân în picioare, contra unei taxe simbolice

Autorizația de construcție rămâne în continuare la nivel de moft, în municipiul Galați. Cei care s-au extins ilegal pe domeniul public pot plăti chiria aferentă terenului ocupat plus o taxă de 200 de lei și totul devine cât se poate de ok.

Hotărârea, inițiată de primarul Ionuț Pucheanu, a fost deja adoptată în Consiliul Local: „Se aprobă procedura privind reglementarea unor construcții executate fără autorizație de construire. Se aprobă tariful datorat de proprietarii construcțiilor executate fără autorizație de construire, în vederea constituirii dreptului de superficie cu titlul oneros, la valoarea chiriilor, actualizate, percepute pentru terenurile ocupate de construcții. Se aprobă taxa pentru eliberarea Adeverinţei de atestare a edificării construcţiei, în cuantum de 200 de lei, cu TVA”.

Conform expunerii de motive, HCL-ul stabilește procedura prin care Municipiul Galați reglementează „existența și ocuparea domeniului privat al unității administrativ-teritoriale, de anumite construcții, extinderi ale unor spații de locuit/spații cu altă destinație decât cea de locuință, realizate fie prin procedura schimbării de  destinație, fie din construcția inițială, aflate la parterul blocurilor, pentru care execuția lucrărilor de construire s-a realizat fără autorizație de construire”.

Conform dispozițiilor prezentului proiect, procedura de reglementare se desfășoară în două etape distincte: una de clarificare a regimului juridic al terenului pe care este edificată construcția în cauză și acordarea unui drept de folosință; alta de eliberare a adeverinței privind edificarea construcției, în vederea înscrierii dreptului de proprietate în cartea funciară.

Inițiatorul a fost generos și la suprafață: extinderea trebuie să fie în limita proiecției balconului de la etajul superior, construit cu Autorizație de Construire, împreună cu întregul condominiu. Merge însă și excepția, adică se permite ca suprafața construită a extinderii să fie cu maxim 50% mai mare față de suprafața balconului de la etajul I.

antidotul.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 weeks later...

Ce se întâmplă cu extinderile de la parterul blocurilor. Gălăţenii întreabă, Primăria răspunde

Extinderile apartamentelor sau ale unor spații cu altă destinație, aflate la parterul blocurilor, edificate anterior datei de 1 ianuarie 2018, fac obiectul unei hotărâri de Consiliu Local votate în luna aprilie. Documentul stabileşte procedura de reglementare a acestor construcții executate fără autorizație de construire şi nu puţini sunt gălăţenii care ne-au întrebat cum şi când se va aplica.

Tocmai de aceea a solicitat Primăriei municipiului Galaţi informaţii cu privire la data şi modalitatea punerii în aplicare. Concret, ce procedură trebuie să urmeze cetăţenii, cui trebuie să se adreseze şi, mai ales, termenul-limită în care trebuie să acţioneze, pentru că noi nu am reuşit să îl aflăm din regulament. De asemene, am întrebat ce prevederi şi soluţii există pentru blocurile care nu au avut balcoane iniţial, dar locatarii au realizat tot felul de improvizaţii pentru a mări spaţiul de locuit.

Ce spune Primăria

"Referitor la solicitarea dumneavoastră vă comunicăm că deocamdată urmăm pașii procedurali legali în vederea punerii în aplicare a regulamentului. În continuare se va stabili un calendar cu precizarea că ne-am propus să derulăm o campanie de informare a gălățenilor privind o serie de aspecte, inclusiv în privința documentelor necesare. Se lucrează în prezent și pentru armonizarea regulamentului cu celelalte regulamente de urbanism, iar în câteva săptămâni acesta va intra în vigoare.

Procedura de reglementare se va desfășura în două etape distincte: etapa I - clarificarea regimului juridic al terenului pe care este edificată construcția în cauză și acordarea unui drept de folosință, cu titlu oneros, asupra terenului ocupat de construcția executată fără autorizație de construire; etapa II - eliberarea adeverinței privind edificarea construcției, în vederea înscrierii dreptului de proprietate în cartea funciară.

Referitor la blocurile care nu au avut balcoane, dar locatarii au realizat tot felul de improvizații pentru a-și mări spațiul de locuit vă comunicăm că astfel de situații urmează să fie supuse analizei într-o etapă viitoare, ce nu face obiectul acestui regulament", ne-a transmis Biroul de presă al Primăriei Galaţi.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 months later...

Intrarea în legalitate a  unor construcții neautorizate la parterul blocurilor

Primăria municipiului Galați anunță că începând din luna august a acestui an se vor putea depune documentele de intrare în legalitate a unor construcții executate fără autorizații la parterul blocurilor (balcoane), conform procedurii de reglementare aprobate prin Hotărârea Consiliului Local nr. 187/15.04.2021.

În prima etapă, persoanele care solicită intrarea în legalitate trebuie să depună la sediul primăriei o solicitare privind încadrarea construcției în prevederile regulamentelor locale de urbanism. Cererea trebuie să fie însoțită de următoarele documente: ridicare topografică în sistem STEREO 70, atât pentru extinderea propusă spre reglementare, cât și a balconului de la etajul superior (proiecție la sol), un plan de situație și fotografii de la fața locului.

 Una din condițiile de bază pentru intrarea în legalitate este ca suprafața construită a extinderii să fie cu maxim 50 la sută mai mare față de suprafața balconului de la etajul I.

Hotărârea Consiliului Local nr. 187/15.04.2021 privind aprobarea procedurii de reglementare a unor construcții executate fără autorizație de construire este disponibilă pe:

https://www.primariagalati.ro/dm_galati/hotarari.nsf/E78612DCF00A8A48C22586C4003473CF/$FILE/HCL 187.pdf?Open

Documentele din prima etapă se pot depune la sediul Primăriei municipiului Galați începând din 2 august 2021, în fiecare zi de luni, între orele 9.00 și 12.00, și miercuri, între orele 13.00 și 16.00.

Biroul de presă al Primăriei municipiului Galați

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 month later...

Cum se cere intrarea în legalitate a balcoanelor de la parterul blocurilor

Potrivit Primăriei municipiului Galaţi, începând din luna august 2021 se vor putea depune documentele pentru intrarea în legalitate a balcoanelor executate fără autorizații la parterul blocurilor. Este vorba despre punerea în aplicare a prevederilor Hotărârii Consiliului Local nr. 187/15.04.2021, privind aprobarea procedurii de reglementare a unor construcții executate fără autorizație de construire.

Aşa cum aţi putut afla din ziarul „Viaţa liberă”, extinderile la parterul blocurilor, edificate anterior datei de 1 ianuarie 2018, fac obiectul unei hotărâri de Consiliu Local votate în luna aprilie a acestui an. Aceasta reglementează existența și ocuparea domeniului privat al unității administrativ-teritoriale de anumite construcții, extinderi ale unor spații de locuit sau spații cu altă destinație decât cea de locuință, realizate fie prin procedura schimbării de destinație, fie din construcția inițială, aflate la parterul blocurilor, realizate fără autorizație de construire.
Procedura de reglementare se desfășoară în două etape distincte: clarificarea regimului juridic al terenului pe care este edificată construcția în cauză și acordarea unui drept de folosință, cu titlu oneros, asupra terenului ocupat de construcția executată fără autorizație de construire; eliberarea adeverinței privind edificarea construcției, în vederea înscrierii dreptului de proprietate în cartea funciară.
"În prima etapă, persoanele care solicită intrarea în legalitate trebuie să depună la sediul Primăriei o solicitare privind încadrarea construcției în prevederile regulamentelor locale de urbanism. Cererea trebuie să fie însoțită de următoarele documente: ridicare topografică în sistem STEREO 70, atât pentru extinderea propusă spre reglementare, cât și a balconului de la etajul superior (proiecție la sol), un plan de situație și fotografii de la fața locului”, precizează Primăria într-un comunicat de presă.
„Suprafața construită a extinderii trebuie să fie în limita proiecției balconului de la etajul superior, construit cu autorizație de construire, împreună cu întregul condominiu. Prin excepție, se permite ca suprafața construită a extinderii să fie cu maxim 50 la sută mai mare față de suprafața balconului de la etajul 1”, precizează hotărârea Consiliului Local, care subliniază că procedura de reglementare nu se aplică extinderilor edificate în zone protejate istorice sau naturale!
„Documentele din prima etapă se pot depune la sediul Primăriei municipiului Galați începând din data de 2 august 2021, în fiecare zi de luni, între orele 9,00 și 12,00, și miercuri, între orele 13,00 și 16,00”, transmite administraţia locală.

Ce urmează

Abia după ce vor obţine adresa eliberată de Primărie, prin Instituția Arhitect Șef, din care rezultă încadrarea construcției în prevederile regulamentului, proprietarii vor putea solicita clarificarea regimului juridic al terenului și acordarea unui drept de folosință, cu titlu oneros, asupra suprafeţei ocupate de construcția respectivă. Constituirea acestui drept se va face prin contract de superficie, pe o durată de 25 de ani.
Taxa pentru eliberarea adeverinţei de atestare a edificării construcţiei este în cuantum de 200 de lei cu TVA.
Hotărârea Consiliului Local nr. 187/15.04.2021 privind aprobarea procedurii de reglementare a unor construcții executate fără autorizație de construire este disponibilă pe internet, la adresa http://relink.ro/fMxwb.

Fotografiile sunt realizate pe raza municipiului Galaţi, la extinderi vizibile la parter de bloc şi folosite cu titlu ilustrativ. Extinderile din imagini pot avea toate documentele necesare.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

PROGRAM MODIFICAT. Când se pot depune documentele de intrare în legalitate a balcoanelor extinse fără autorizaţie

Programul de primire a documentelor de intrare a legalitate a construcţiilor executate fără autorizaţii la parterul blocurilor (balcoane) a fost modificat, informează Primăria municipiului Galaţi. Astfel, documentele se pot depune la sediul Primăriei municipiului Galaţi în fiecare zi de luni, între orele 09.00 şi 12.00, şi joi, între orele 13.00 şi 16.00.

Reamintim că persoanele care solicită intrarea în legalitate trebuie să depună într-o primă etapă o solicitare privind încadrarea construcţiei în prevederile regulamentelor locale de urbanism. Cererea trebuie să fie însoţită de următoarele documente: ridicare topografică în sistem STEREO 70, atât pentru extinderea propusă spre reglementare, cât şi a balconului de la etajul superior (proiecţie la sol), un plan de situaţie şi fotografii de la faţa locului.

Una din condiţiile de bază pentru intrarea în legalitate este ca suprafaţa construită a extinderii să fie cu maxim 50 la sută mai mare faţă de suprafaţa balconului de la etajul I. Hotărârea Consiliului Local nr. 187/15.04.2021 privind aprobarea procedurii de reglementare a unor construcţii executate fără autorizaţie de construire este disponibilă pe: HOTĂRÂREA  nr.187 din  15.04.2021.

monitoruldegalati.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creați un cont sau conectați-vă pentru a comenta

Trebuie să fiți membru al comunității pentru a putea adăuga comentarii.

Creează un cont

Înregistrează-te în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un cont nou

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații importante

Pentru a personaliza conţinutul şi pentru a asigura o experienţă de utilizare sigură, folosim module cookies. Dacă folosiți acest site, ne permiteți să colectam informații prin intermediul modulelor cookie. Puteți modifica setările cookie-urilor. Prin continuarea navigării pe acest site confirmați acceptarea utilizării fișierelor cookie conform Politicii de utilizare a cookie.