Sari la conținut

Penele de curent în Galaţi, la ordinea zilei


dcp100168

Postare recomandata

Electrica ne dă curent cu porţia

În ultima perioadă, tot mai multe cartiere gălăţene au fost lăsate în beznă în urma penelor de curent survenite, după spusele autorităţilor, din cauza supraîncărcării reţelei electrice. ”Astăzi (n.r. ieri), a fost o pană de curent în cartierul Micro 19 din cauza unui cablu avariat. Au mai fost pene de curent, sunt normale din cauza supraîncărcării reţelei electrice”, a declarat Iulian Aramă, directorul ”Electrica” Galaţi. Tot mai mulţi oameni se plâng nu doar că sunt lăsaţi în întuneric, ci în primul rând, din cauza riscurilor la care sunt expuse electronicele şi electrocasnicele. ”Nu cred că la 12 noaptea reţeaua era supraîncărcată, nu mi se pare normal ca în 2008 să avem lumină ca pe timpul revoluţiei. Frigiderul, televizorul se puteau strica în orice moment. Mă despăgubea cineva? Nu cred”, a declarat o tânără ce locuieşte în zona Potcoava de Aur, lăsată în beznă cu aproximativ două săptămâni în urmă. Deşi directorul ”Electrica” declară că singurul cartier care a fost afectat, ieri, de lipsa curentului electric este Micro 19, o serie de oameni din alte cartiere precum Ţiglina III şi I au spus că în cursul zilei de ieri, până la ora 18.00, au avut în jur de patru pene de curent. ”Astăzi (n.r. joi) mi s-a întrerupt curentul de vreo patru ori. Problema este că de ceva vreme încoace se întâmplă frecvent. Risc să mă aleg cu pagube. Mi se strică frigiderul, calculatorul, televizorul şi cine mă despăgubeşte? Electrica? Asta după ce mă judec cu ei vreo câţiva ani. Nu se poate aşa ceva. E lipsă de respect pentru noi toţi”, a declarat Cătălin, un tânăr ce locuieşte în Ţiglina III. Potrivit legii, orice cetăţean poate cere drepturi băneşti în instanţă firmei de electricitate, doar că pentru a demonstra cine e cu adevărat vinovat e mult mai complicat. În plus, nu mulţi gălăţeni ar risca să piardă eventualul proces şi în plus, cheltuielile de judecată.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... articol=12

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 year later...

Dublă pană de curent

Mii de consumatori casnici din Ţiglina 1 şi 2 au rămas astăzi dimineaţă fără curent electric. Pana s-a produs, de două ori, timp de un sfert de oră, în intervalul 8.15 - 10.00. Întreruperea a fost cauzată de lucrătorii care munceau la conducta magistrală de apă. „Imediat ce am fost sesizaţi, echipele au plecat pe teren, iar consumatorii au fost realimentaţi cu electricitate”, declară Ancuţa Stanciu, purtător de cuvânt la Electrica.

http://www.adevarul.ro/articole/galati- ... urent.html

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 year later...

Penele de curent de la miezul nopţii sunt revizii ale Electrica

Zone întregi din municipiul Galaţi rămân fără curent timp de câteva minute, înainte de miezul nopţii. Doar în ultimele zile au reclamat acest fenomen cititorii „Viaţa liberă” din cartierele Micro 17, Micro 20 şi I. C. Frimu.

Sucursala de Distribuţie a Energiei Electrice (SDEE) din Galaţi confirmă existenţa acestor pene controlate de curent şi precizează că ele sunt generate de lucrările de pregătire a reparaţiilor reţelei electrice, reparaţii care au loc în ziua imediat următoare.

„Întreruperile sunt cauzate de lucrările de revizie tehnică şi modernizare pe care le desfăşoară Sucursala de Distribuţie a Energiei Electrice Galaţi. Practic, pentru o mai bună derulare a acestor lucrări, în cursul nopţii se fac manevrele pregătitoare retragerii programate din exploatare care urmează să aibă loc a doua zi. Menţionăm că aceste întreruperi durează aproximativ 5 minute”, au explicat reprezentanţii Biroului de Relaţii Publice al sucursalei gălăţene.

Întreruperile de curent care au loc în timpul zilei pentru a permite efectuarea reparaţiilor reţelei electrice durează, de regulă, până la 8 ore. Planificarea lor săptămânală poate fi consultată pe pagina de internet a societăţii distribuitoare, la www.mnd.electrica.ro. Astăzi, de exemplu, nu au energie electrică între orele 8.00 şi 16.00 locatarii blocurilor J4, K9, K10, T11, T12, W8, Y20 şi Y24 din Micro 39B şi, de la 7.30 la 15.30, gălăţenii din comunele Ijdileni şi Matca şi din satul Bursucani, comuna Bălăbăneşti.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 months later...

Întreruperi de curent repetate, în cartierul Aviaţiei

Miile de locuitori din Aviaţiei au rememorat probabil, în interval de nici 24 de ore, zilele în care curentul electric se dădea cu porţia. Şi asta pentru că lumina s-a întrerupt de cel puţin două ori luni seara, pentru perioade de ordinul zecilor de minute, iar situaţia s-a repetat şi marţi dimineaţă, când lumina s-a oprit din nou.

„Am rămas fără curent luni pe la 9 şi ceva seara. M-am uitat pe geam şi am văzut că toată zona era în beznă. După vreo jumătate de oră, lumina a revenit, dar apoi, la scurt timp, a picat iar. Ni s-a oprit şi căldura, mi-a fost teamă că s-au stricat calculatorul şi televizorul. Azi dimineaţă, iar, am rămas din nou fără curent. Până la urmă, nu s-a stricat nimic, dar aştept să văd dacă Electrica îşi cere scuze pentru aceste întreruperi neanunţate”, ne-a declarat Maria Pavel, o cititoare a „Vieţii libere” din Micro 39.

Reprezentanţii Biroului de Relaţii Publice Electrica SDEE Galaţi spun că întreruperile s-au datorat unor cabluri avariate pe Drumul de Centură. Oarecum curios, răspunsul primit de „Viaţa liberă” face referire la doar o singură întrerupere în cursul serii de luni. „Luni, 14 noiembrie, la ora 21,18, a avut loc o avarie care a afectat cartierul Aviaţiei. Mai exact, problema a apărut pe Drumul de Centură – în zona Depozitelor, afectând furnizarea energiei electrice în cartierele Micro 38, 39 şi 40. Consumatorii din zonele menţionate au fost realimentaţi în totalitate la ora 21.50. Motivul întreruperii a constat în avarierea unui cablu de 6 kV. Avarierea a fot provocată de tasarea terenului din zonă din cauza traficului greu, precum şi de montarea unui gard în vecinătatea cablurilor. În timp, construcţia a afectat acest cablu, acesta, la rândul lui, deteriorând şi celelalte cabluri aflate în vecinătate.

Marţi, 15 noiembrie, începând cu ora 7,30 s-au demarat lucrările de depistare şi remediere a defectului. Acesta a fost şi motivul pentru care în zonele menţionate au mai apărut întreruperi în furnizarea energiei. Au fost trimise în teren echipe de intervenţie şi utilaje pentru remedierea defectului în regim de urgenţă şi în maximă siguranţă. Menţionăm că, dacă lucrurile nu se complică pe parcursul lucrărilor, sperăm ca până în jurul orei 18,00 (n.red – marţi seară) toată zona să fie realimentată”, ni s-a comunicat de la Biroul de Relaţii Publice Electrica SDEE Galaţi.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Pana de curent din "Aviaţiei" - De ce au rămas în beznă trei cartiere

„Electrica SDEE Galaţi cere scuze tuturor clienţilor afectaţi de întreruperea în alimentarea cu energie electrică din data de 15 noiembrie 2011”, aşa începe comunicatul de presă remis ieri de Electrica după avaria care a ţinut în beznă trei cartiere cu zeci de mii de locuitori, timp de peste 12 ore.

„Întreruperea a fost cauzată de o avarie fără precedent care a condus la sistarea energiei electrice în zona Aviaţie – cartierele Micro 38, 39 şi 40. Echipele de intervenţii au acţionat prompt, încă de la primele ore ale dimineţii (de marţi – n.red), dar dimensiunea incidentelor şi motivele multiple cauzatoare ale acestei avarii au făcut ca finalizarea lucrărilor să fie întârziată. Motivul principal al avariei a constat în tasarea terenului din zonă, fenomen care a afectat şase cabluri. Miercuri, 16 noiembrie, la ora 1.00, toţi consumatorii din zonele afectate au fost realimentaţi cu energie electrică. Conducerea Electrica Galaţi mulţumeşte pentru înţelegere tuturor consumatorilor afectaţi de aceste evenimente nedorite. Electrica SDEE Galaţi face toate eforturile pentru ca astfel de evenimente să nu se mai repete”, se arată în comunicatul semnat de directorul Electrica SDEE Galaţi, Iulian Aramă.

„Sinistraţii” din Aviaţiei

Ziua cea mai lungă – aşa ar putea fi catalogată de cei care au fost victime ale uneia din cele mai mari pene de curent din istoria recentă a Galaţiului. O zi care a început marţi la prânz şi s-a terminat miercuri, mult după miezul nopţii. Atât a durat întreruperea luminii.

Au fost zeci de mii de oameni dintr-una din cele mai populate zone ale oraşului care au stat probabil cu ochii pe ceas, înjurând printre dinţi şi întrebându-se cât vor mai sta fără lumină şi fără căldură, întrucât a fost întreruptă şi alimentarea punctelor termice, iar centralele de apartament, logic, s-au oprit şi ele. Cu televizoarele şi radiourile mute, cu calculatoarele doar simplu mobilier în casă, cu lumânări sau lanterne aprinse pentru a merge la baie sau pentru a se mişca prin apartamente fără a se lovi de colţuri sau de uşi, cu mâncarea din frigidere în pericol să se strice, cu frigul unei nopţi reci de toamnă intrându-le în oase, „sinistraţii” din cartierele Micro 38, 39 şi 40 s-au simţit ca în vremurile de tristă amintire, atunci când totul era la raţie.

„Crăciunul” din noiembrie

În fine, s-a terminat, iar lumina a revenit. A fost o avarie, ba chiar una de amploare, aşa cum se spune în comunicat. Că Electrica şi-a trimis oamenii să remedieze situaţia – este ceva normal. Cum normală este, într-o lume civilizată, şi prezentarea scuzelor către toţi cei care au fost afectaţi.

Unii dintre aceştia au comentat, furioşi, pe site-ul „Vieţii libere”, iar alţii, mult mai numeroşi, au sunat la redacţie, întrebându-ne ce se întâmplă. Evident că s-au folosit şi cuvinte imposibil de reprodus pe hârtie din cauza „încărcăturii” lor.

Dar au fost şi oameni care au făcut haz de necaz. Iată o declaraţie delicioasă, a cuiva care a stat ore în şir în beznă şi în frig, dar cu simţul umorului intact: „Când trece un tramvai pe stradă, parcă e Crăciunul, aşa de luminat este”. Dar, aşa cum spuneam, „Crăciunul” s-a terminat. E din nou noiembrie.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Un gălăţean cere compensaţii de la Electrica, după avaria din Aviaţiei

Printr-un e-mail trimis pe adresa Electrica Galaţi, Valentin Lupeanu cere compensaţii de 30 de lei, prin diminuarea cu suma respectivă a facturii pe luna noiembrie, după ce, spune el, a fost lăsat fără curent electric mai mult de 12 ore, în urma avariei din 15 noiembrie, care a lăsat fără lumină cartierele Micro 38, 39 şi 40.

Lista compensaţiilor, pe site-ul Filialei Muntenia Nord

Având ca domiciliu unul din apartamentele blocului J6 din str.Traian Vuia (bloc aflat în zona afectată de avarie), gălăţeanul spune că solicitarea sa „este în legătură cu întreruperea neplanificată a alimentării cu energie electrică din data de 15 noiembrie ora 13,30, până în data de 16 noiembrie, ora 3,10. Solicit cele de mai sus în conformitate cu lista de «Compensaţii acordate utilizatorilor, în cazul nerespectării termenelor de către FDEE Muntenia Nord» (lista este luată de pe site-ul dvs de internet. Sper ca acest lucru să îl solicite toţi clienţii dvs. din cartierele Micro 38, 39 şi 40 din Galaţi, afectaţi de respectiva întrerupere de curent şi de lipsa totală de respect şi de solicitudine de a răspunde la numerele dvs. de telefon la care se anunţă deranjamentele şi se solicită informaţii”, spune Valentin Lupeanu în mesajul trimis pe adresa Filialei Electrica Distribuţie Muntenia Nord – SDEE Galaţi.

Într-adevăr, lista compensaţiilor care pot fi acordate de Electrica, printre care şi în cazul depăşirii unui anumit termen în întreruperile neplanificate, există pe site-ul Filialei Muntenia Nord, la adresa ce poate fi accesată aici. Aici se specifică nivelul compensaţiei pentru mediul urban, persoane fizice: 30 de lei pentru depăşirea perioadei de 12 ore.

Au fost sau n-au fost?

Reamintim că, aşa cum se afirma într-un comunicat de presă remis miercuri de Electrica Galaţi, întreruperea respectivă a fost cauzată „de o avarie fără precedent, care a condus la sistarea energiei electrice în zona Aviaţie – cartierele Micro 38, 39 şi 40. (…) Dimensiunea incidentelor şi motivele multiple cauzatoare ale acestei avarii au făcut ca finalizarea lucrărilor să fie întârziată. Motivul principal al avariei a constat în tasarea terenului din zonă, fenomen care a afectat şase cabluri. Miercuri, 16 noiembrie, la ora 1.00, toţi consumatorii din zonele afectate au fost realimentaţi cu energie electrică”, afirma Electrica Galaţi în comunicat.

Frapează diferenţa dintre ora comunicată pentru realimentare de Electrica (1,00) şi cea din scrisoarea lui Valentin Lupeanu (3,10), care de fapt face diferenţa între a fi sau a nu fi (12 ore). De altfel, în comentariile postate de cititorii VL la articolul „Întreruperi de curent repetate în cartierul Aviaţiei”, apar şi alte ore, diferite de cea comunicată de Electrica, la care cititorii spun că au primit din nou lumină: „2 noaptea”, „2,30 dimineaţa” sau „3 dimineaţa”. Greu de spus cine are dreptate.

Răspunsul pe acest subiect pe care l-am solicitat de la Biroul de Relaţii Publice al Filialei FDEE Muntenia Nord n-a sosit până ieri, la ora redactării acestui material (ora 17,00). Vi-l prezentăm, în schimb, pe cel oferit de directorul Sucursalei de Distribuţie a Energiei Electrice Galaţi, Iulian Aramă: „Sesizarea domnului Valentin Lupeanu a ajuns pe adresa de corespondenţă a Filialei Electrica Distribuţie Muntenia Nord – SDEE Galaţi şi se află în analiză. Situaţia expusă de clientul nostru va fi atent analizată, iar consumatorul va primi un răspuns în termen legal. De asemenea, vă asigurăm că operatorul de distribuţie acţionează întotdeauna în conformitate cu legislaţia în vigoare”.

www.viata-libera.ro/eveniment/24463-un-galatean-cere-compensatii-de-la-electrica-dupa-avaria-din-aviatiei

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 months later...

Stie cineva ceva despre acest lucru?

Nici incalzirea centrala nu mai functioneaza - caloriferele-s deja reci. La fel si in cazul centralelor individuale.

Deja se instaleaza frigul... :YMTONGUE:

Editat de itsoc
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Din cauza unei pene de curent s-a oprit alimentarea cu apă în unele cartiere

A fost sistată alimentarea cu apă curentă în toate cartierele care sunt deservite de Uzina de apă 2. Motivul este, potrivit reprezentanţilor Apă-Canal, o avarie la reţeaua de alimentare cu energie electrică. „Este o problemă cauzată de oprirea energiei electrice. Acum discutăm cu cei de la Electrica şi am aflat că defecţiunea a fost remediată. Ca urmare, va mai dura în jur de două ore jumătate până când se vor umple rezervoarele şi vom putea reîncepe livrarea apei în cartierele afectate”, ne-a declarat directorul general.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 year later...

Pană de curent în Ţiglina I şi Micro 16
Gălăţenilor din Ţiglina I şi din Micro 16 li s-au stins brusc televizoarele şi li s-au oprit frigiderele, acum circa o oră şi jumătate de la publicarea informaţiei. O pană de curent a afectat întreaga zonă.
„Vă pot spune că situaţia a fost semnalată în jurul orei 16.50, iar la acest moment cei mai mulţi dintre utilizatorii din Ţiglina I au din nou energie electrică. Se mai înregistrează probleme în cartierul Micro 16, dar echipele de intervenţie sunt pe teren chiar în acest moment. Nu putem estima deocamdată ora la care se va relua alimentarea cu energie a tuturor utilizatorilor şi nu cunoaştem cauza care a creat pana de curent”, a precizat în urmă cu câteva minute purtătorul de cuvânt al Sucursalei de Distribuţie a Energiei Electrice Galaţi, Ancuţa Stanciu.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 years later...

Apa din conductele ruginite a lăsat mii de gălăţeni fără curent electric

Apa scursă din conductele Apă Canal SA a inundat în această dimineaţă incinta transformatorului Electrica situat în zona parcului din faţa fostului cinematograf Ţiglina, producând o avarie care a lăsat fără energie electrică o mare parte din cartierele Ţiglina I şi Ţiglina II.

O echipă de la Electrica a reuşit să scoată apa din incinta transformatorului cu ajutorul unei motopompe, dar apa se infiltra în continuare prin pereţii încintei situate sub trotuarul străzii Brăilei.
A apărut în zonă şi o echipă de la Apă Canal SA care a luat probe din apa infiltrată pentru a le duce la laborator. Probabil că voiau să dea vina pe… pânza freatică.
Avaria instalaţiilor electrice a fost remediată parţial: „La ora 7.03 a fost înregistrat incidentul, iar la ora 9.21 echipele Sucursalei de Distribuţie a Energiei Electrice Galaţi, cu eforturi susţinute, au remediat parţial avaria. În urma acestui eveniment nedorit au fost afectaţi aproximativ 10.000 de consumatori. Avaria va fi lichidată total după ce S.C. Apă Canal va reuşi să remedieze defecţiunea la reţeaua de apă, iar SDEE Galaţi va putea repune în siguranţă instalaţiile sub tensiune. La ora 14.00, mai erau nealimentaţi cu energie electrică blocul I1 de pe Strada Brăilei şi Clinica Stomatologică din Ţiglina I”, se spune într-un comunicat al Electrica.
Întreruperile în furnizarea energiei electrice în Ţiglina I şi Ţiglina II se pot repeta dacă nu vor fi reparate conductele Apă Canal SA din zonă.

presagalati.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ţiglina I şi II, fără curent electric, după o defecţiune la... canalizare

Traficul rutier de pe strada Brăilei, din faţa fostului cinematograf Ţiglina, a fost îngreunat joi din cauza lucrărilor făcute de cei de la Apă-Canal la una dintre conducte. Reparaţiile au început încă din timpul nopţii, însă muncitorii au reuşit să remedieze problema fără a opri alimentarea cu apă a consumatorilor din zonă.

„La ora 5 dimineaţa am terminat de reparat defecţiunea, urmând ca până la prânz să se finalizeze lucrarea. Probabil că groapa va fi acoperită până la finalul zilei de echipele ECOSAL. Motivul pentru care a trebuit să intervenim a fost o defecţiune la conducta magistrală DN800. Am înregistrat o pierdere de apă, dar am depistat repede defecţiunea şi s-a intervenit la timp”, ne-a spus Cornelia Arnăutu, purtătorul de cuvânt al societăţii Apă-Canal.

Din cauza acestei defecţiuni, curentul electric a tot fost întrerupt în Ţiglina I şi II, afectând aproximativ 10.000 de consumatori. "Întreruperile de distribuție a energiei electrice, înregistrate în această dimineață, în zonele Ţiglina I și Țiglina II, au fost cauzate de o avarie la rețeaua de apă aparținând S.C. Apă Canal, care a inundat un Post de Transformare al Electrica SDEE Galați. La ora 7,03 a fost înregistrat incidentul, iar la ora 9,21, echipele Sucursalei de Distribuție a Energiei Electrice Galaţi, cu eforturi susținute, au remediat parțial avaria. Avaria va fi lichidată total după ce SC Apă Canal va reuși să remedieze defecțiunea la rețeaua de apă, iar SDEE Galați va putea repune în siguranță instalațiile sub tensiune", se arată într-un comunicat emis de SDEE Galaţi. 

Astfel, gălăţenii pot fi siguri că, cel târziu vineri dimineaţa, traficul va fi reluat în condiţii normale.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 year later...

”Reţeaua electrică din Ţigline, subdimensionată”

Din păcate, pentru zeci de mii de gălăţeni, faptul că a fost pană de curent în Ţiglina I şi Ţiglina II nu mai constituie o ştire, ci o banalitate. Prea se întâmplă des să se taie lumina, ore întregi, în zona respectivă.

La fel, nici răspunsul Electrica SDEE Galaţi, cum că de vină sunt „lucrări executate de terţi”, nu mai reprezintă o noutate. Prea se repetă acelaşi răspuns, cu aceeaşi cauză convenabilă pentru toată lumea, mai puţin pentru oamenii care rămân în beznă mai des ca pe vremea lui Ceauşescu. Dar măcar atunci ştiau o treabă, că se ia lumina între orele cutare şi cutare şi îşi aranjau treburile în consecinţă.

Acum, însă, oamenii din cele două Ţigline stau cu ochii pe ceas, aşteptând să vadă dacă şi la ce oră trebuie să aprindă iar lumânările. Şi mai stau cu ochii pe centralele termice, ca nu cumva să sară în aer, pentru că detectoarele de gaz funcţionează tot băgate în priză. Şi mai stau cu ochii pe televizoare sau laptopuri, ca nu cumva să le bubuie în faţă de la „vârfurile” de curent, aşa cum se numesc în limbaj tehnic şocurile de alimentare. Şi mai stau cu frica-n suflet atunci când urcă în vreun lift, întrebându-se dacă reuşesc să iasă din el fără să-i prindă pana de curent. Şi mai stau cu ochii pe geam, să-şi vadă copiii atunci când vin, pe beznă, de la şcoală sau de la joacă, cu teama să nu li se întâmple ceva. Cam acesta e rezumatul a ceea ce ne-a spus Eugen Scarlat, marţi dimineaţă, venit de la prima oră să-i reclame pe cei de la Electrica şi care a aflat de la soţia sa, atunci când aproape ajunsese la redacţie, că în Ţiglina se picase iar curentul. Aşa, ca de „bună dimineaţa”.

Cine e de vină?

Luni seara a fost iar avarie în Ţigline. Patru ore şi două minute în cap (de la 18,49 până la 22,51), după cum precizează chiar un comunicat Electrica, postat pe site-ul filialei Muntenia Nord. Cauza avariei, care a afectat locuitorii din zonele Ţiglina I şi Ţiglina II, a fost „secţionarea accidentală a unui cablu subteran, ca urmare a unor lucrări executate de terţi”, spune comunicatul.

Am fost curioşi să aflăm cine sunt „terţii” ăştia care tot taie cabluri. Mai ales că nu se asfaltează nimic în zona respectivă, nu se sapă pe nicio stradă, nu se înlocuieşte nicio conductă. Pe site-ul Primăriei Galaţi, la rubrica „Autorizări construire”, nu apare NICIO autorizare eliberată pentru vreo stradă din cele două Ţigline pe luna noiembrie. Mai mult, să nu spună cineva că în România mai munceşte cineva pe străzi la 7-8 seara, doar în afară de cazul în care trebuie remediată o avarie. Or, Electrica spune că tocmai cei care „muncesc” produc avaria. Aşadar, de ce cade curentul aşa de des?

Reţeaua din Ţigline, veche de zeci de ani, a rămas subdimensionată faţă de consumul actual, cred Ilie Popa, Alexandru Vrânceanu şi Sandu Nicolai, de la asociaţiile 230 şi 212 din Ţiglina I, care au venit, tot marţi, la redacţie. „În vară, am avut 24 de ore întrerupere în Ţiglina I. Eu am fost de două ori la dl director al Electrica şi a zis că ne primeşte doar când are audienţă. Domnule, problema asta nu e pentru audienţă, este pentru ceva strict necesar. La mine în zonă e un transformator, care are probleme de când îl ştiu eu. Blocurile acestea fiind foarte vechi, de prin 1962, puterea instalată pe timpul acela e mult mai mică decât e necesar acum. Directorul Electrica încearcă să ne spună că nu are nicio vină. Ba da, are, pentru că nu a investit un leu. E mereu la fel, băieţii ăia schimbă capetele care s-au ars cu altele, exact la fel. Întreruperi continue. Aparatele noastre mai au puţin şi se distrug din cauza «şuturilor» de curent. Ni s-a spus să ne căutăm alt furnizor. Păi, sunt aceleaşi cabluri! Aşteaptă cumva cei de la Electrica să se defecteze vreo centrală şi să sară vreun bloc în aer?”, ne-a întrebat Ilie Popa.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

N-a mai fost Dorel de vină! Pană de curent din Centru, cauzată de o avarie subterană

O pană de curent produsă duminică, 20 noiembrie, la orele prânzului, a lăsat o bună parte din zona centrală a Galaţiului fără energie electrică, timp de mai bine de două ore. Conform unui comunicat al Sucursalei de Distribuţie a Energiei Electrice (SDEE) Galaţi, întreruperea de furnizare a energiei electrice a fost cauzată de o avarie la o linie subterană a companiei.

"Vă informăm că, în cursul zilei de 20 noiembrie 2016, s-a produs o avarie la o linie electrică subterană, în reţeaua de medie tensiune aparţinând SDEE Galaţi. Au fost afectaţi abonaţi din zona centrală a municipiului Galaţi. Avaria s-a declanşat la ora 12,16, iar echipele SDEE Galaţi care s-au deplasat la faţa locului au remediat integral avaria la ora 14,40. Ne cerem scuze pentru disconfortul creat şi îi asigurăm pe toţi utilizatorii reţelei de distribuţie că echipele Electrica încearcă să remedieze toate avariile în cel mai scurt timp posibil”, precizează comunicatul citat.

Remarcăm că, în ultima lună, Centrul fusese o zonă oarecum „privilegiată”, fără nicio pană de curent semnificativă, spre deosebire de Ţiglina I şi II, cartiere unde lumina a picat aproape în fiecare zi, aducându-i la disperare pe oameni. În comunicatele precedente, Electrica a dat vina de fiecare dată pe „terţii” care au tăiat din greşeală diverse cabluri subterane, dar fără niciun alt amănunt în plus care să ajute la identificarea „Doreilor” în cauză. De data aceasta, SDEE Galaţi a acceptat că avaria din Centru n-a mai fost provocată de „terţi”.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 year later...

Pană de curent în mai multe cartiere din Galaţi

Astăzi, telefoanele redacţiei au început să sune din nou "ca la avarie", gălăţenii reclamând pene de curent înregistrate în mai multe zone din oraş.

Sesizările pe care le-am primit au fost din centrul oraşului, din Piaţa Centrală, din Port, de la băncile comerciale de pe strada Brăilei etc.
Reprezentanţii Biroului de presă al Sucursalei de Distribuţie a Energiei Electrice (SDEE) Galaţi ne-au confirmat incidentele, spunând că a fost vorba de o avarie în lanţ: "Întreruperile în distribuția energiei electrice înregistrate astăzi, 1.08.2018, în municipiul Galați au fost cauzate de o avarie într-un Post de Transformare și de un defect apărut pe o Linie Electrică Subterană, zona strada Portului. Cumulate, cele două incidente au provocat o avarie în lanț și declanșarea unui transformator din Stația Galați Centru".

"Incidentul a fost înregistrat la ora 12:56. Distribuția de energie electrică a fost întreruptă timp de 10 minute pentru consumatori din zonele Ţiglina, Mazepa, Potcoava, Centru, Piaţă, Port. La ora 13:06, echipele SDEE Galaţi au remediat parțial avaria, repunând sub tensiune cea mai mare parte din locurile de consum afectate. Avaria a fost remediată total la ora 14:27. Duratele de întrerupere rezultate au fost mai mici decât cele impuse de Standardul de performanță pentru serviciul de distribuție a energiei electrice (8 ore în mediul urban)", au declarat, pentru "Viaţa liberă", reprezentanţii Biroului de presă al SDEE Galaţi.

Tot ieri, probleme mari în alimentarea cu energie electrică s-au înregistrat şi în judeţ, o posibilă cauză putând fi umiditatea excesivă din aer.

Reamintim că o altă avarie majoră s-a produs la sfârşitul săptămânii trecute, pe 27 iulie, în cartierul Ada Marinescu și zona Kaufland, cauzată de două cabluri subterane defecte, din rețeaua de medie tensiune aparținând SDEE Galați. Incidentul a fost înregistrat la ora şase dimineaţa şi a fost remediat total după aproximativ opt ore.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 4 months later...

De ce pică atât de des curentul în Ţiglina. Opt avarii Electrica în trei luni

Cele două Ţigline sunt cele mai afectate cartiere din municipiul Galaţi, din punct de vedere al numeroaselor pene de curent produse în ultimii ani.

Au fost probleme mari anii trecuţi, când oamenii sunau exasperaţi la redacţia "Vieţii libere" încercând să afle ce se întâmplă, de ce se opreşte atât de des curentul fără nicio explicaţie logică. Probleme au fost şi anul acesta, mai numeroase ca în alte zone ale oraşului. În ceea ce ne priveşte, noi nu putem decât să consemnăm nemulţumirile cetăţenilor şi să încercăm să obţinem răspunsul celor de la Electrica. Nu stă în puterea noastră să facem sau să decidem investiţiile în infrastructura electrică.

Cea mai recentă sesizare am primit-o marţi, 4 decembrie, de la Vicenţiu Toniţă, managerul unei societăţi comerciale afectate de foarte desele întreruperi: "Vă propun să solicitaţi un punct de vedere al Electrica cu privire la penele de curent frecvente în zona Ţiglina I. S-a întâmplat săptămâna trecută, mai bine de o oră şi jumătate. S-a întâmplat ieri, mai bine de două ore şi cu alte probleme (tensiune mică la reţea), motiv pentru care s-au stricat echipamente, aparatură. Se întâmplă chiar acum, de mai bine de 40 de minute. Aria cu probleme este destul de mare (toţi operatorii economici din zona Pieţei Ţiglina I, strada Saturn până în strada Brăilei). Am solicitat explicaţii din partea Electrica, însă nu am primit niciun răspuns până la acest moment. Poate cu ajutorul dumneavoastră să aflăm şi noi care este problema cu adevărat, să ştim ce măsuri de protecţie să ne luăm (pentru aparatură, pentru căldură etc.)".

Şase avarii cauzate de... Dorel

Răspunsul Serviciului Comunicare și Relații Publice al SDEE Muntenia Nord, SDEE Galați, a venit chiar a doua zi, confirmând numărul mare al avariilor produse în zonă, dar şi faptul că investiţia privind înlocuirea cablurilor electrice de alimentare a posturilor de transformare din cartierul Țiglina I este în plină desfăşurare: "În perioada 1.09.2018 - 1.12.2018, în instalațiile de medie tensiune (LES 6 kV) ale Sucursalei de Distribuție a Energiei Electrice Galați au avut loc opt avarii, din care şase au fost cauzate de terți (datorate lucrărilor efectuate pentru săpătură stradală, respectiv, introducere magistrală fibră optică în subteran), ceea ce a condus la întreruperea alimentării cu energie electrică a consumatorilor din zonă. O altă cauză a întreruperilor în alimentarea cu energie electrică o reprezintă întreruperile programate, generate de lucrările edilitare desfășurate de Primăria Galați în cartierul Țiglina I - lucrările din zona Colegiului Mihail Kogălniceanu. Menționăm faptul că s-a intervenit în fiecare situație în timp util pentru realimentarea consumatorilor și momentan este în desfășurare o lucrare de investiții ce vizează înlocuirea cablurilor electrice de alimentare a posturilor de transformare din cartierul Țiglina I", se afirmă în răspunsul primit de "Viaţa liberă" de la Serviciul Comunicare și Relații Publice al SDEE Muntenia Nord.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 weeks later...

Avarii după avarii. Ce ne facem cu Electrica?

Pentru mii de gălăţeni din Mazepa I şi II, din cele două Ţigline şi din Piaţa Centrală, alimentarea cu energie electrică a devenit un coşmar. Aproape că nu există zi în care curentul să nu pice măcar câteva minute, dacă nu mai mult. Cele mai recente avarii la reţelele Electrica au fost înregistrate luni seara şi marţi la prânz.

Luni seara, timp de mai bine de o oră, în Mazepa, Ţiglina şi Piaţa Centrală n-a mişcat aproape nimic. A fost avarie în reţeaua Electrica, care a lăsat zeci de blocuri şi mii de gălăţeni pe întuneric. Magazinele au rămas şi ele fără curent. Troleibuzele s-au oprit neputincioase, iar semafoarele n-au mai funcţionat, traficul din intersecţii fiind dirijat de poliţişti de la Rutieră.

N-a fost nici prima şi nici ultima dată când se întâmplă aşa ceva. Au mai fost cazuri când de vină au fost nişte "Dorel" de la diverse firme, care au tăiat cabluri care nu trebuiau tăiate. De data asta, vina a fost în întregime a reţelei Electrica.

"Vă informăm că întreruperea accidentală în distribuția de energie electrică înregistrată în seara de luni, 17 decembrie 2018, în municipiul Galați, a fost cauzată de o avarie în rețeaua de medie tensiune aparținând SDEE Galați. Au fost afectați abonații din zona Țiglina și Mazepa. Incidentul a fost înregistrat la ora 16:55, iar la ora 17:51 echipele Sucursalei de Distribuție a Energiei Electrice Galaţi au izolat și remediat total avaria. A fost identificat un cablu defect, respectiv LES 6 kV PT 13 Țiglina 2 - PA 19.

Vă precizăm că remedierea acestei întreruperi accidentale în alimentarea cu energie electrică s-a încadrat în perioada de timp impusă de Standardul de performanță pentru serviciul de distribuție a energiei electrice, aprobat prin Ordinul ANRE nr.11/30.03.2016, completat de Ordinul ANRE nr.49/2017.

Este în execuție o lucrare de investiții ce vizează înlocuirea cablurilor de alimentare  a cartierelor Țiglina 1 și Țiglina 2", se arată în răspunsul Electrica SDEE, la solicitarea "Vieţii libere".

Cât e standardul de performanţă la statul pe întuneric

Am mai spus-o şi o repetăm: posibil ca remedierea acestor avarii să se încadreze în "Standardul de performanță pentru serviciul de distribuție a energiei electrice...", cum afirmă Electrica de fiecare dată, dar pe noi cu ce ne încălzeşte asta? Există vreun standard de performanţă şi la statul pe întuneric în casă? Care o fi recordul? Sau, standardul ăsta nu zice nimic şi de frecvenţa avariilor? Adică, de la un anumit număr de avarii în sus, într-o săptămână, să zicem, standardul să-ţi spună: "Reţeaua ta e praf!".

Ieri s-a întâmplat iar

Ieri dimineaţă, la mai puţin de 24 de ore, curentul a picat din nou. În aceleaşi cartiere. Aproape o oră şi jumătate. N-am mai întrebat la Electrica despre cauze. Probabil am fi aflat că remedierea s-a încadrat din nou în "Standardul de performanţă". Glumind amar, e o adevărată performanţă să-ţi cadă reţeaua aşa de des!

Unde sunt investiţiile?

Pe 1 februarie 2017, deci acum aproape doi ani, directorul general de atunci al Electrica SDEE Galaţi, Cezar Cristian, spunea, într-un interviu acordat "Vieţii libere", că Ţiglinele se numără printre zonele-ţintă pentru investiţiile care urmau să fie făcute anul trecut. "Punctual, pentru zona Ţiglina sunt cuprinse lucrări de înlocuire a cablurilor de medie tensiune între staţia de transformare Fileşti şi punctele de alimentare PA 5, PA 7, PA 19, lucrări de trecere la 20 kV şi modernizarea unui număr de nouă posturi de transformare din zonă", afirma Cezar Cristian. Cât s-a şi realizat până acum din acele investiţii anunţate, nu am reuşit încă să aflăm.

Cine poate cere socoteală?

Oricât de greu ar părea de crezut, gălăţenii nu au nicio modalitate reală de a le cere socoteală celor de la Electrica SDEE. E companie privată, aşa că nici Prefectura, nici Primăria nu pot face nimic. Conform unor surse, Prefectura ar putea face ceva doar dacă sunt ameninţate viaţa sau integritatea personală a gălăţenilor. Să cazi într-un şanţ din cauza beznei se pare că nu e chiar aşa de grav. Ceva-ceva tot s-ar putea face: situaţia alimentării cu energie electrică să fie introdusă pe ordinea de zi a Colegiului prefectural ori a Comisiei de dialog social, probabil de către sindicate. Dar ştim cu toţii cum e cu comisiile astea.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Electrica SDEE oferă explicaţii: Supraconsumul, principala cauză a penelor de curent din Galaţi

În urma publicării articolului Ce ne facem cu Electrica? în ediţia de ieri a "Vieţii libere", Sucursala de Distribuţie a Energiei Electrice Muntenia Nord - SDEE Galaţi a trimis un comunicat pe adresa redacţiei, în care explică motivele producerii avariilor foarte dese în cartierele Ţiglina I şi II şi Mazepa.

Electrica afirmă că cele două avarii produse marţi, 18 decembrie, în reţeaua de medie tensiune aparţinând SDEE Galaţi şi care au afectat abonaţii din zona Ţiglina I şi Ţiglina II au fost provocate "de lucrările de săpătură executate în municipiul Galaţi de către terţi". "Primul incident a fost înregistrat la ora 11,40, iar la ora 13,22 echipele SDEE Galaţi au izolat şi remediat total avaria. A fost identificat un cablu defect, respectiv LES 6 kV Staţia Fileşti - PA 19. Al doilea incident a fost înregistrat la ora 15,38, iar la ora 16,29 echipele SDEE Galaţi au izolat şi remediat total avaria. A fost identificat un cablu defect, respectiv LES 6 kV Staţia Fileşti - PA 7 cb.2. Precizăm că ambele defecte au fost provocate de lucrările de săpătură executate în municipiul Galaţi de către terţi".

Ţiglina I şi Ţiglina II, cele mai afectate cartiere

Electrica SDEE Galaţi aminteşte că Ţiglina I, Ţiglina II şi Mazepa "sunt cartierele în care s-au executat cele mai multe lucrări edilitare (amenajări stradale Ţiglina I - zona Colegiului LMK, amenajări stradale Ţiglina II - zona Colegiului "Costache Negri", trecerea în subteran a infrastructurii reţelei de fibră optică RCS-RDS), ce au provocat întreruperi cauzate de procesele tehnologice, cât şi întreruperi accidentale provocate de lovirea sau distrugerea infrastructurii SDEE Galaţi. Subliniem că angajaţii Sucursalei de Distribuţie a Energiei Electrice Galaţi au participat activ la toate lucrările executate, asigurându-se că acestea se desfăşoară în conformitate cu prevederile legale, s-au implicat de fiecare dată când s-a solicitat asistenţă tehnică. De asemenea, s-au luat toate măsurile de informare a terţilor implicaţi în execuţia de lucrări cu privire la existenţa instalaţiilor electrice, cât şi de consecinţa afectării acestora.

Precizăm că renunţarea bruscă la furnizarea agentului termic centralizat în municipiul Galaţi a dus la o creştere neuniformă şi imprevizibilă a consumului de energie (în zone în care instalaţiile electrice nu au fost proiectate să suporte această sarcină), fapt ce duce la defecte repetate, inclusiv în cartierele Ţiglina I, Ţiglina II, Mazepa".

În finalul comunicatului, SDEE Galaţi precizează că "este în execuţie o lucrare de investiţii ce vizează înlocuirea cablurilor de alimentare cartiere Ţiglina I şi Ţiglina II pe care s-au înregistrat cele mai multe defecte, respectiv LES 6 kV Fileşti - PA 19, LES 6 kV Fileşti - PA 5, LES 6 kV Fileşti - PA 7.

În final, doar o completare de la noi: atunci când s-a pus problema întreruperii furnizării centralizate a energiei termice în municipiul Galaţi, edilii oraşului au cerut societăţilor de distribuţie şi furnizare a energiei electrice şi gazelor, Electrica şi Engie, să spună dacă reţelele lor pot face faţă supraconsumului. Niciuna din aceste societăţi n-a spus "Nu".

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 months later...

De câte ori am rămas fără lumină în 2018. Peste 14.000 de pene de curent în Galaţi

 

În perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2018, în instalaţiile electrice de distribuţie din judeţul Galaţi s-au produs 403 incidente şi 14.033 de deranjamente, reiese dintr-un document prezentat de Sucursala Galaţi a SDEE Muntenia Nord, în cadrul Comisiei de dialog social a Prefecturii.

Cu siguranţă că există o deosebire tehnică între incident şi deranjament, dar, ca rezultat al producerii lor (adică întreruperea accidentală a furnizării de energie electrică fără să fie vina abonaţilor afectaţi, fie că sunt două-trei case, fie că e un cartier întreg), ele tot pene de curent pot fi catalogate de către consumatorii care au rămas fără lumină, chiar dacă Electrica poate să nu fie de acord cu acest punct de vedere.

Referindu-ne la documentul citat, din cele 403 incidente, cele mai multe -396 - s-au produs la liniile electrice aeriene şi subterane de medie tensiune, 34 - în puncte de transformare, 19 - în staţiile de transformare şi unul singur la o linie electrică aeriană de 110 kV. În ceea ce priveşte cele 14.033 de deranjamente, 10.177 s-au înregistrat la branşamente, 2.599 s-au produs la liniile electrice aeriene şi subterane de joasă tensiune, 1.234 la punctele transformare, iar 23 de deranjamente s-au produs la iluminatul public. "De remarcat este faptul că, în anul 2018, din totalul deranjamentelor înregistrate prin intermediul serviciului call-center, 2.597 (18 la sută) sunt identificate în instalaţiile utilizatorului, restul fiind produse în instalaţiile SR Galaţi", precizează documentul citat.

Conform SDEE Galaţi, atât numărul incidentelor, cât şi al deranjamentelor produse în 2018 a fost mai mic decât în anul precedent, cu 68, respectiv, cu 2.663. Şi durata medie de întrerupere/abonat a scăzut faţă de anul 2017, aceasta ajungând la 1 oră şi 27 de minute în mediul urban şi la 4 ore şi 46 de minute în rural.

Principalele cauze ale incidentelor produse în 2018 au fost uzura şi îmbătrânirea materialelor (în 206 cazuri), condiţiile meteorologice deosebite (84) şi cauzele exterioare gestionarului de instalaţii, de genul secţionării accidentale a cablurilor electrice (79 de incidente).

Printre principalele măsuri pentru îmbunătăţirea calităţii serviciului de distribuţie şi a gradului de continuitate în alimentarea cu energie electrică, au fost programate pentru acest an mai multe lucrări de modernizare a reţelelor electrice din judeţul Galaţi. Bugetul prevăzut pentru aceste investiţii este, aşa cum "Viaţa liberă" a scris deja, de aproximativ 34,5 milioane lei, iar lucrările vor avea loc în municipiile Galaţi şi Tecuci şi în localităţile Vânători, Roșcani, Oancea, Matca, Fârțănești, Serbănești, Liești şi Cudalbi.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 11 months later...

Proiect pentru o nouă reţea electrică în Galați

Conform datelor actualizate de pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene, Societatea de Distribuție a Energiei Electrice Muntenia Nord SA a depus, la finele anului trecut, proiectul de investiții "Realizarea unui sistem de distribuție inteligentă într-o zonă omogenă de consumatori de energie electrică din cartierele Țiglina 1, 2, Micro 16 (Țiglina 3), Micro 17 (Țiglina 4), din Municipiul Galați, Judetul Galați", cod SMIS 134122. Acesta este momentan "în evaluare" și se înscrie în Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) (Axa 6.3 - Reducerea consumului mediu de energie electrică la nivelul locuințelor), cu o valoare de 93,45 milioane de lei, din care total eligibil 66,08 milioane de lei și cu o contribuție propusă a bugetului de stat de 9,91 milioane de lei.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 9 months later...

Avaria din Mazepa, cauzată de un cablu subteran defect

Avaria de duminică seara, care a dus la întreruperea furnizării de energie electrică la mai multe blocuri din cartierele Mazepa I și Mazepa II, a fost cauzată de un cablu subteran defect, informează Biroul de presă al SDEE Muntenia Nord. ”Întreruperea accidentală în distribuția de energie electrică înregistrată pe data de 22 noiembrie, în municipiul Galați, a fost cauzată de un incident produs în rețeaua de medie tensiune aparținând SDEE Muntenia Nord și a afectat locurile de consum din zona Mazepa 1 – Mazepa 2. Incidentul a fost înregistrat la ora 20,56, iar la ora 21,46, în urma executării manevrelor de localizare a defectelor, echipele operative ale sucursalei din Galaţi au realimentat integral locurile de consum afectate. A fost identificat un cablu defect, respectiv LES 6kV PA11-PT Plase Pescărești, aferent blocului BR16B. La ora 21,46 toate locurile de consum afectate de întreruperea accidentală au fost realimentate cu energie electrică”, precizează reprezentanții SDEE.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 3 weeks later...

Rețelele Electrica din Galați, afectate de chiciură

Penele de curent care s-au produs, marți după-amiază, în mai multe zone din Galați, au fost cauzate de depunerile masive de chiciură pe cablurile rețelelor electrice din oraș, informează Biroul de presă al SDEE Muntenia Nord. ”Întreruperea accidentală în distribuția de energie electrică, înregistrată pe data de 8 decembrie 2020 în municipiul Galați, a fost cauzată de vremea nefavorabilă – vânt puternic și depuneri masive de chiciură și a afectat locurile de consum din zona străzilor Arcașilor, Traian, Domnească, Tudor Vladimirescu. Incidentul a fost înregistrat la ora 14,09, iar la ora 14,33, în urma executării manevrelor de localizare a defectelor, echipele operative ale sucursalei din Galați au realimentat integral locurile de consum afectate”, conform sursei citate. ”În data de 8 decembrie au fost înregistrate incidente asemănătoare, cauzate de condițiile meteo nefavorabile, în mai multe zone din județ, dar întreruperile au fost de asemenea de scurtă durată”, precizează reprezentanții SDEE Muntenia Nord.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 month later...

Electrica vrea rețea inteligentă cu bani europeni în cele patru Ţigline

Compania Distribuție Energie Electrică România SA (DEER) a lansat o licitație de 73,5 milioane de lei pentru implementarea unui sistem de distribuție inteligentă a energiei electrice în trei orașe din România. Galațiul are prinse în acest proiect cartierele Țiglina I, II, III și IV, afectate de desele pene de curent care le pun probleme atât consumatorilor casnici, cât și instituțiilor. Proiectul mai vizează cartierul Rogerius din Oradea și un alt cartier, din municipiul Târgu Mureș.

Licitația lansată pe portalul achizițiilor publice (SEAP) prevede cumpărarea de "infrastructură hardware și software, respectiv servicii de implementare și operaționalizare necesare realizării unui Sistem Avansat de Management al Activelor rețelei de distribuție a energiei electrice". Compania a luat naștere la începutul acestui an, în urma fuziunii operatorilor de distribuție regionali Transilvania Nord, Transilvania Sud și Muntenia Nord din grupul Electrica SA.

Proiect de şapte ani

Valoarea totală estimată a contractului este de 73,5 milioane de lei, iar durata lui, de maximum şapte ani, împărțit în mai multe etape: până la 24 de luni - implementarea și punerea în funcțiune a sistemului, 36 de luni - perioada de garanție și suport tehnic și 24 de luni - perioada de post garanție și suport tehnic.
Finanțarea nerambursabilă va fi asigurată în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM), prin intermediul Axei Prioritare 6 - Promovarea energiei curate și eficienței energetice în vederea susținerii unei economii cu emisii scăzute de carbon, Obiectivul Specific 6.3. Reducerea consumului mediu de energie electrică la nivelul locuințelor.

Țiglinele, printre cartierele în care curentul a picat cel mai des

Cartierele Țiglina I, II, III și IV din Galați s-au numărat, în ultimii ani, printre zonele cele mai afectate de pene de curent, chiar dacă Electrica Galați afirmă că aici s-au mai făcut investiții. În 2017, de exemplu, directorul de atunci al Sucursalei de Distribuție a Energiei Electrice Muntenia Nord – SDEE Galați, Cezar Cristian, anunța într-un interviu publicat de "Viața liberă" lucrări de înlocuire a cablurilor de medie tensiune între staţia de transformare Fileşti şi punctele de alimentare PA 5, PA 7, PA 19, lucrări de trecere la 20 kV şi modernizarea unui număr de nouă posturi de transformare din zonă.

Supraconsumul și numeroasele lucrări edilitare, principalele cauze ale penelor de curent repetate

În decembrie 2018, conducerea de atunci a SDEE Galați a explicat pentru ”Viața liberă” motivele producerii avariilor foarte dese în cartierele Țiglina I și II și Mazepa. Pe de o parte, acestea sunt ”cartierele în care s-au executat cele mai multe lucrări edilitare (amenajări stradale Ţiglina I - zona Colegiului LMK, amenajări stradale Ţiglina II - zona Colegiului "Costache Negri", trecerea în subteran a infrastructurii reţelei de fibră optică RCS-RDS), ce au provocat întreruperi cauzate de procesele tehnologice, cât şi întreruperi accidentale provocate de lovirea sau distrugerea infrastructurii SDEE Galaţi”. Pe de altă parte, comunicatul preciza că ”renunţarea bruscă la furnizarea agentului termic centralizat în municipiul Galaţi a dus la o creştere neuniformă şi imprevizibilă a consumului de energie (în zone în care instalaţiile electrice nu au fost proiectate să suporte această sarcină), fapt ce duce la defecte repetate, inclusiv în cartierele Ţiglina I, Ţiglina II, Mazepa”.

Oameni exasperați în multe zone ale orașului

Însă probleme cu infrastructura de energie electrică sunt în aproape tot orașul. Iată doar câteva exemple, dintre cele mai recente primite pe adresa redacției:
”În zona în care locuiesc (str. Brăilei, Mazepa 2, zona BRD), curentul s-a întrerupt pe data de 22.11.2020,  pe 8.12.2020 și a culminat cu 10.12.2020 (peste patru ore, între 17,45- 22,00.). Au fost întreruperi pe tot parcursul anului 2020, dar nu le-am notat și regret acum. Mai ceva ca în anii de glorie ai socialismului istoric. E inadmisibil așa ceva! La telefonul de call-center răspund cu greu domnișoare politicoase, dar fără să aibă informații corecte tehnice. Nu ni se spune în ce constă avaria, cât durează, doar chestii generale șablonizate (”echipa e pe teren, lucrează la avarie!), expresie care sună cam așa ”Stați liniștiți, Electrica lucrează pentru tine”. Rușinos! Întrebați-i ce investiții au făcut în zonă! E clar că este o subdimensionare a trasformatoarelor, a rețelei electrice. Centralele termice nu funcționează, este frig în casă, aparatele electrice se pot deteriora, DAR cui îi pasă?” (Petruța Badea).
”Aloooo, Viața liberă, și în cartierul  Filești se întrerupe curentul, oare de ce? Aseară nici noi nu am avut curent de la ora 1 noaptea până astăzi la ora 13. Oare noi nu existăm? Și noi suntem cartier al orașului Galați. Sau numai la taxe și impozite? Vă  rugăm să ne spuneți și nouă motivul pentru care se întrerupe energia electrică (un alt cititor, pe adresa de e-mail a redacției).
Mai avem: O avarie la rețeaua electrică de medie tensiune aparținând SDEE Galați, produsă în ziua de 28 mai 2020, i-a lăsat fără curent, mai mult de o oră, pe consumatorii din zonele Țiglina III și Țiglina IV (parțial). Avaria a afectat însă și stația de pompare a societății Apă Canal, secând robinetele a zeci de mii de gălățeni din opt cartiere ale orașului. ”A fost identificat un cablu defect, respectiv LES 6 kV PT 1 Micro 16 – PT 2 Micro 16”, ne-a informat la vremea respectivă Biroul de presă al SDEE Galați.
Acum doi ani, ”Viața liberă” scria: ”Oricât de greu ar părea de crezut, gălăţenii nu au nicio modalitate reală de a le cere socoteală celor de la Electrica. E companie privată, aşa că nici Prefectura, nici Primăria nu pot face nimic. Prefectura ar putea face ceva doar dacă sunt ameninţate viaţa sau integritatea personală a gălăţenilor. Să cazi într-un şanţ din cauza beznei se pare că nu e chiar aşa de grav”.

La sfârșitul anului trecut, am solicitat conducerii DEER Galați noi informații privind investițiile care urmează să fie făcute în municipiul și județul nostru în acest an. Când vom primi răspunsurile, vi le vom prezenta.

Avantajele unui sistem inteligent de distribuție

Sistemul inteligent de management va asigura procesarea informațiilor despre starea activelor rețelei de distribuție pe bază de risc, luând în considerare defectările, deranjamentele și incidentele. Printre rezultatele urmărite se numără reducerea timpilor de întrerupere a serviciului și a numărului de deranjamente și incidente cauzate de defectarea echipamentelor în timpul distribuției de energie, reducerea efectelor negative generate de întreruperi ȋn continuitatea menținerii racordării la rețea a utilizatorilor și a costurilor de înlocuire a echipamentelor defectate în timpul serviciului. Se urmărește, de asemenea, reducerea pierderilor, atât de natură tehnică, cât și comercială, îmbunătățirea serviciului de distribuție prin reducerea duratelor de întrerupere a serviciului, atât planificate, cât și neplanificate, monitorizarea alimentării cu energie la nivelul consumatorului și intervenirea rapidă, de la distanță, pentru remedierea unor situații neplăcute pentru consumator, inclusiv privind întreruperea distribuției de energie ȋn cazuri justificate și repunerea acestuia în stare normală de utilizare. Nu în ultimul rând, sistemul inteligent va oferi posibilitatea tarifării diferențiate și atragerea consumatorului într-o strategie de educare spre reducerea consumului, care va duce, pe termen lung, la scăderea amprentei locale de bioxid de carbon și redistribuirea consumului spre surse regenerabile.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creați un cont sau conectați-vă pentru a comenta

Trebuie să fiți membru al comunității pentru a putea adăuga comentarii.

Creează un cont

Înregistrează-te în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un cont nou

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații importante

Pentru a personaliza conţinutul şi pentru a asigura o experienţă de utilizare sigură, folosim module cookies. Dacă folosiți acest site, ne permiteți să colectam informații prin intermediul modulelor cookie. Puteți modifica setările cookie-urilor. Prin continuarea navigării pe acest site confirmați acceptarea utilizării fișierelor cookie conform Politicii de utilizare a cookie.